Is kunstgras veilig voor kinderen

Kunstgras bestaat voornamelijk uit een oppervlak van nepgras. Dit wordt ook wel een kunstgrasveld genoemd. Het is gemaakt om er uit te zien zoals een echt gazon. Het “gras” is gemaakt van synthetische vezels of garen die typisch polyethyleen of polypropyleen zijn. Er zijn hoogwaardige kunstgrasvelden die heel erg op echt gras lijken; ze bestaan ​​uit vele lagen met backing, demping en zelfs drainagelagen en infill.

Omdat kunstgras zo onderhoudsarm is; is wordt het steeds meer in gebruik genomen op sportvelden (denk aan kunstgras voetbal). En zie je zelfs kunstgras bij de kinderopvang. Maar terwijl ze duurzaam en gemakkelijker te onderhouden zijn, vragen veel ouders van jonge kinderen zich af of kunstgras wel veilig is. Om te begrijpen of kunstgras gevaarlijk is voor onze kinderen, hebben we uitgezocht wat de voor- en nadelen zijn.

De voordelen

Kunstgras ziet eruit en voelt zo dicht bij echt gras dat velen niet kunnen zien dat het nep is. Kunstgras begint nu ook snel populair te worden voor woon- en winkelpanden omdat het een mooie weelderige groene uitstraling geeft. Minus het onderhoud van echt gras. Ze hoeven tenslotte niet te worden getrimd, bewaterd of bemest. En je hoeft je geen zorgen te maken over voldoende zonlicht.

Kunstgras wordt aan de markt gebracht als allergeenvrij omdat nepgras geen allergieën kan veroorzaken. Er wordt gezegd dat ze gemaakt zijn van niet-toxische materialen en daarom kunnen ze geen schadelijke chemicaliën introduceren voor uw kinderen. Ze zouden zelfs veiliger moeten zijn voor kinderen. Ze ontwikkelen geen kuilen die kinderen kunnen laten struikelen op de manier waarop echt gras en grond kunnen. Vergeet niet dat natuurlijk gras niet goed afloopt, waardoor hobbels en bobbels ontstaan ​​die plassen veroorzaken als het regent, of als het gazon wordt gesproeid. Echt gras kan ook behoorlijk glad zijn vanwege de grond die in de modder verandert.

De nadelen

Terwijl kunstgras eruit ziet en aanvoelt als echt gras, ruikt het inderdaad niet naar echt gras. Sterker nog, op warme dagen kan het een onaangename geur afgeven. Er zijn ook berichten dat kinderschoenen smelten van de hitte die kunstgrassen verspreiden. In een bericht in het NY Daily News werd ooit gemeld dat kunstgras zelfs op een milde zomerdag tot 40 graden kan oplopen.

Om het uiterlijk van echte graszoden te creëren, is kunstgras ook bedekt met een infill van rubberen korrels die lijken op nep zand. De korrels bestaan uit gerecyclede autobanden die giftig kunnen zijn. Banden zijn gemaakt van zowel natuurlijk als synthetisch rubber, samen met carbon black, een materiaal gemaakt van aardolie. Er zijn ook chemische verbindingen waarvan bekend is dat ze carcinogenen zijn.

Bedrijven zeggen dat er geen kans is dat kinderen het rubber binnenkrijgen. Kinderen kunnen het rubber echter gemakkelijk aanraken of een stuk fruit laten vallen en het oppakken. Spelers rennen en trappen de grasmat en schoppen de korreltjes naar boven. Het kan in hun mond, oren en open snee eindigen. En elke keer dat de bal de grond raakt, kan hij de kruimels in de lucht opsturen, en onze kinderen kunnen het inademen.

Hoewel kunstgras zelf veilig is, is het rubber dat wordt gebruikt om zand na te bootsen dat niet. Het onderzoek van RIVM wijst uit dat de gevaren verwaarloosbaar zijn. Toch maken veel ouders zich nog steeds zorgen. Daarom wordt er ook blijvend geinnoveerd en zijn er ook veel kunstgrasmatten op de markt zonder infill.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *