Boek lezen: papier of digitaal?

Veel populaire boeken kun je tegenwoordig ook als e books kopen. Waar gaat jouw voorkeur naar uit: digitaal of papier?

Papier

Vroeger had je niets te kiezen. Een boek dat was een boek, en dat was gemaakt van papier. Als je er eentje wilde lezen dan ging je naar de boekwinkel om een nieuw boek uit te zoeken en te kopen, of je ging naar de bibliotheek om een boek te lenen. Heerlijk was dat, toch, zo’n enorme ruimte vol met talloze boeken om uit te kiezen. Een voor een bekeek je de kaften, las je de informatie op de achterflap, sloeg je het boek even open om te zien of de schrijfstijl je beviel. Een voorkeur voor lekker dikke boeken? Je pikte ze er zo uit. Op zoek naar een vrolijk, makkelijk te lezen boek? Een blik op de kaft was vaak genoeg om te zien wat je in handen had.

Eenmaal thuis legde je de boeken op een mooi plekje, en begon het lezen. Zeker bij een nieuw gekocht boek kwam dan de onmiskenbare geur van een boek je tegemoet, hét startsein voor veel leesplezier. Tijdens het lezen zag je steeds precies hoe ver je in je boek gevorderd was, deed je een boekenlegger tussen de pagina’s als je even klaar was, en kon je het soms niet laten om stiekem even naar de laatste pagina door te bladeren om te zien hoe het afliep. Ja, vroeger, dat waren nog eens tijden.

Praktisch

Hoe idyllisch het bovenstaande verhaal ook lijkt, natuurlijk zaten, en zitten, er ook nadelen aan het lezen van een ‘echt’ boek. Zodra het een beetje donker is gaat het lezen lastig, bijvoorbeeld. En wat te denken van een geleend boek vol ezelsoren of smoezelige bladzijdes?  Jakkie. Ook ruimtegebrek kan nogal een dingetje zijn. Zeker echte leesfanaten, die al hun gelezen boeken willen bewaren om nog eens na te lezen, zien soms door de bomen het bos niet meer. Waar laat je al die boeken?

E books kopen

Met de introductie van de tablet en de e-reader begonnen we het steeds meer te doen: e books kopen. Het kiezen doe je via een handige webwinkel waar ze nog véél meer keuze hebben dan in een boekenwinkel of bibliotheek. Vaak zijn e-books ook wat goedkoper en verschijnen populaire boeken tegelijk als papieren boek en als e-book, en nemen ze natuurlijk minder ruimte in. Er zitten dus volop voordelen aan het kiezen voor een e-book, maar de keuze is en blijft aan jou.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *