Een eigen laadpaal voor mijn elektrische auto?

De verkoop van elektrische auto’s neemt nog steeds flink toe. Wie echt wil besparen op het brandstofverbruik, kan het best een eigen laadpaal aanschaffen. Maar wat kost dat? En verdien je die investering wel terug? Ons land telt inmiddels bijna 50.000 elektrische personenauto’s. Afgezet tegen de in totaal 8,4 miljoen personenauto’s die er rondrijden is dat een druppel op de gloeiende plaat, maar het aantal nieuwe stekkerauto’s op de weg is vorig jaar wel verdubbeld ten opzichte van 2017. Dat aantal zal de komende tien jaar nog fors stijgen, want als het aan het kabinet ligt, zijn alle nieuwe auto’s die vanaf 2030 de showroom verlaten elektrisch.

Wat zijn de voordelen van een eigen laadpaal?

Behalve dat je hiermee extra kosten bespaart, is een thuislaadstation ook handig, want er is altijd een stopcontact beschikbaar. Je hoeft dus niet te wachten tot er een vrij is. Een gewoon stopcontact thuis is geen optie. Niet alleen loop je het risico dat de stoppen doorslaan; ook gaat het laden van je auto tergend langzaam. Voor de aanschaf van een laadpaal op eigen terrein heb je overigens geen vergunning nodig, kijk eens bij Engie voor de mogelijkheden van een Laadpaal.

Wat kost een laadpaal?

De prijzen van laadstations lopen enorm uiteen, van grofweg tussen de 500 en 1.200 euro. Hoeveel je kwijt bent, hangt af van het merk en het type. Kies je bijvoorbeeld voor een laadpaal of een laadstation aan de muur? Neem je een laadpaal met veel of weinig vermogen? Koop je een ‘gewone’ laadpaal of een slimme lader, die het laden afstemt met het overige stroomverbruik? Al deze keuzes zijn van invloed op het aankoopbedrag. Behalve de aanschafprijs ben je ook installatiekosten kwijt. Hoe hoog deze zijn, hangt af van de locatie (laadpaal op een oprit of in een garage) en de meterkast (of bijvoorbeeld nog extra stroomgroepen moeten worden aangelegd). Installeren ongeveer 300 tot wel 2.000 euro. Reken erop dat je voor 600 tot 2.000 euro een eigen laadpaal kunt afschaffen, inclusief installatiekosten.

Wat is de terugverdientijd?

In hoeveel jaar je een eigen laadpaal terugverdient, hangt af van veel verschillende factoren: de aanschafprijs, de energietarieven, de laadtijd, het verbruik van de accu en de afstand die je per jaar met je auto aflegt. Vergelijk je de kosten met een benzineauto, dan heb je een laadpaal meestal al in één jaar terugverdiend. We gaan dan uit van de variabelen in het rekenvoorbeeld hierboven (13.000 kilometer per jaar, een benzineauto die 1:12 rijdt en een elektrische auto die met een accu van 30 kWh 170 kilometer kan rijden). Vergelijk je het met de kosten voor een openbaar laadpunt, dan bedraagt de terugverdientijd vijf tot tien jaar. Aangezien een accu wel ongeveer tien jaar meegaat, ben je per saldo voordeliger uit, naast natuurlijk het gemak van een thuisstation.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *