Hoe houd ik mijn schoenen lang goed?

Schoenen zijn er in verschillende materialen. Zo heb je de leren gladde schoen, maar ook de suède schoen, de stoffen schoen en de polyester ofwel plastic schoen. Ieder materiaal heeft verschillende verzorging nodig. In deze blog lees je over de juiste verzorging voor elk type schoen.

Suède leer

Suède schoenen hebben een stijlvol, ruw oppervlak waardoor deze schoen al jarenlang erg populair is. Helaas vraagt dit materiaal wel om wat verzorging. Doordat het suède een ruw oppervlak heeft is het namelijk gevoelig voor vuil en slijtage. Door de schoen op de juiste manier te behandelen kan de schoen soms wel tot jaren langer meegaan. De beste manier om de schoen te beschermen is een impregneerspray. Spray deze op voordat je de schoen aantrekt., maar ook tijdens het gebruik is het belangrijk om de schoen af en toe in te sprayen. Om de tien keer dragen inspuiten is het advies. 

Zijn de bijzondere schoenen ondanks de impregneerspray toch vies geworden? Maak ze dan schoon met lauw water, een zachte doek en een speciale suède borstel. Dit is een zachtere borstel dan voor bijvoorbeeld gladleren schoenen. Let hierbij op om zachte ronde bewegingen te maken bij het schoonmaken. Te hard duwen op de borstel kan het suède beschadigen. Gebruik absoluut geen harde schoonmaakmiddelen en ook leren schoenpoets is niet geschikt voor suède schoenen. Soms komt het voor dat het suède de kleur verliest. In dat geval kan je gebruik maken van een kleurhersteller. 

Glad leer

Schoenen in glad leer zijn mateloos populair. Ze zien er classy uit en op den duur kunnen ze naar je voet gaan staan. Het is wel belangrijk om schoenen van glad leer goed te blijven onderhouden om er jaren plezier van te kunnen hebben. Voor het onderhouden van glad leren schoenen heb je een zachte borstel en een doek nodig. Smeer de schoenen in met schoon poets. Het is belangrijk om de schoenen niet bij de verwarming te laten staan als ze nat zijn geworden, dit droogt het leer namelijk uit. Gebruik ook niet te veel schoon poets, het is belangrijk om het leer te laten ademen.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *